Sari la conținut
glass banner image

Cum să curățați obiectele din sticlă în mașina de spălat vase

De la eliminarea acelor pete enervante de pe pahare până la cum să le faceți să strălucească, iată ghidul nostru pentru curățarea obiectelor din sticlă în mașina de spălat vase.

Obiectele din sticlă sunt unele dintre cele mai utilizate articole din gospodărie și, ca urmare, unele dintre cele mai des spălate în mașina de spălat vase. Cu toate acestea, spălarea repetată și temperaturile ridicate pot provoca apariția unor pete tulburi pe mult iubitele noastre obiecte din sticlă.

Există două cauze principale ale apariției acestor pete și ambele tind să se întâmple în timp. Prima cauză este depunerea de apă dură, iar cealaltă, coroziunea. Aceste două cauze necesită măsuri de precauție diferite pentru a le împiedica să se întâmple atunci când curățați vasele din sticlă sau paharele.

Sticla tulbure și depunerile de apă dură

Dacă locuiți într-o zonă cu apă dură, este posibil să vă confruntați cu depuneri de minerale în mașina de spălat vase. Apa dură poate fi problematică pentru mașinile de spălat vase, deoarece mineralele din apă pot cauza apariția urmelor tulburi pe obiectele din sticlă. Aceste depuneri, cum ar fi calcarul, se pot agăța de obiectele din sticlă și vase, provocând pete albe sau matifierea lor. Pentru a combate problemele cauzate de apa dură, este recomandat să adăugați la fiecare ciclu de spălare sare dedurizantă și soluție de clătire, pe lângă detergent. Sarea va deduriza apa și va permite detergenților să acționeze mai bine și să prevină apariția petelor cauzate de apa dură, lăsând vasele strălucitor de curate. Soluția de clătire vă va proteja paharele, strălucind de curățenie. Utilizați întotdeauna detergenți de bună calitate, cum ar fi Finish Ultimate, în completarea sării și soluției de clătire, pentru cele mai bune rezultate.

 

Ce puteți face pentru a preveni apariția petelor pe obiectele din sticlă?

Din fericire, acest tip de pete lăsate pe obiectele de sticlă poate fi rezolvat și prevenit cu ușurință dacă urmați sfaturile de mai jos:

Curățați regulat si temeinic mașina de spălat vase cu Finish Soluție de Curățare pentru a ajuta la îndepărtarea resturilor urât mirositoare care pot rămâne în urmă după spălare, cum ar fi grăsimea și calcarul - înainte de a ajunge să se depună pe obiectele din sticlă.

Adăugați Soluția de clătire Finish la ciclul dvs. de spălare, pentru a vă asigura că picăturile de apă care se formează pe suprafețele din sticlă sunt dispersate înainte de a se evapora și pentru a elimina orice urmă de calcar.

Adăugați întotdeauna Sare dedurizantă Finish la fiecare ciclu de spălare pentru a deduriza apa și pentru a evita apariția urmelor albe de la depunerea calcarului pe obiectele din sticlă.

Reglați temperatura mașinii de spălat vase sau încercați să utilizați un ciclu diferit de spălare. Unele mașini de spălat vase au o setare specială pentru obiectele din sticlă. Alternativ, puteți ajusta manual temperatura de spălare la una mai joasă. Acest ciclu de spălare mai blând ar trebui să contribuie la reducerea apariției acestor pete.

 

Coroziunea sticlei

Dacă locuiți într-o zonă cu apă cu duritate scăzută, atunci sunteți expuși în mod deosebit riscului de coroziune, un alt tip de matifiere a obiectelor din sticlă. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de factori, de la expunerea la căldură și calitatea slabă a sticlei până la tipul de detergent și ciclurile lungi ale programelor de spălare. Prin urmare, utilizați soluția noastră de clătire pentru a preveni acest lucru!

 

Cum să preveniți coroziunea sticlei în mașina de spălat vase

Există o serie de modalități prin care puteți prelungi durata de viață a obiectelor din sticlă și preveni apariția acelor petelor tulburi pe pahare în urma spălării acestora în mașina de spălat vase și este important să știți de ele și să le înțelegeți înainte de apariția efectelor ireversibile ale coroziunii:

 • Atunci când cumpărați obiecte din sticlă asigurați-vă că acestea sunt sigure pentru a fi spălate în mașina de spălat vase.
 • Utilizați un detergent pentru mașina de spălat vase, cum ar fi Finish Ultimate pentru a vă menține obiectele din sticlă strălucitoare pentru mai mult timp.
 • Dacă aveți un aparat de dedurizare a apei, verificați-l pentru a vă asigura că nu este setat la un grad prea mare în ceea ce privește dedurizarea apei.
 • Pentru obiectele din sticlă mai delicate, spălați-le la o temperatură scăzută sau pe o setare specială pentru spălarea sticlei.
 • Odată terminat ciclul de spălare al mașinii de spălat, deschideți ușa acesteia pentru a permite excesul de abur să iasă. Mașinile moderne au această funcție de eliminare a aburului prin intermediul ventilatoarelor interne. Se lasă obiectele din sticlă să se răcească în mașina de spălat înainte de a le scoate.

Acum, că ați înțeles cauza, citiți mai departe pentru mai multe informații despre cum să evitați apariția acestor pete tulburi pe obiectele din sticlă preferate înainte de următoarea cină.

Cum să curățați paharele în mașina de spălat vase

În fiecare zi folosim și refolosim paharele, dar cu fiecare spălare, acestea se pot matifia. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă asigurați că paharele vor străluci dupa fiecare spălare.

 • Așezați paharele pe raftul de sus, departe de celelalte vase.
 • Pentru a obține cele mai bune rezultate, utilizați soluția de clătire Finish pentru a evita apariția petelor de apă pe pahare, precum și pentru a evita clătirea și ștergerea suplimentară după terminarea ciclului de spălare a vaselor.

Când vine vorba de depozitarea paharelor după ce au fost scoase din mașina de spălat vase, există două opțiuni: cu gura în sus sau în jos. Așezând paharul cu gura în jos evitați depunerea particulelor de praf în interiorul acestuia. Însă, așezând paharul cu gura în sus evitați contaminarea părții din care beți cu reziduuri depuse pe polița dulapului, și, de asemenea, evitați ciobirea gurii acestuia. Alegerea este a dumneavoastră.

 

Cum se curăță paharele de vin în mașina de spălat vase

Curățarea paharelor de vin în mașina de spălat vase poate fi sigură – atât timp cât sunteți atenți la modul în care încărcați mașina.

Dacă este posibil, așezați paharele de vin pe raftul superior - poate fi necesar să coborâți suportul pentru a le face loc. Asigurați-vă că nu se ating unul de celălalt, deoarece acest lucru le-ar putea face să se ciocnească și să se spargă în timpul ciclului de spălare.

Paharele de vin mai rezistente (cele cu marginea și piciorul mai groase) pot fi, de asemenea, așezate și pe raftul inferior, atât timp cât sunt securizate și separate de celelalte articole.

Multe mașini de spălat vase moderne au un program de spălare delicat sau special pentru obiectele din sticlă. Temperatura mai scăzută și jeturile de apă mai blânde sunt ideale pentru spălarea paharelor de vin.

Asigurați-vă că adăugați soluția de clătire Finish pentru a preveni apariția petelor de apă și matifierea paharelor.

Deci, iată, doar câteva lucruri simple de care să țineți cont atunci când spălați paharele astfel încât acestea să își păstreze strălucirea pentru mai mult timp.

0:26
Video explicativ: Cum să pui vasele în mașina de spălat

Detergentul utilizat trebuie să completeze acțiunea de curățare a mașinii de spălat vase. Detergentul automat este special conceput pentru a descompune resturile alimentare și grăsimea, împiedică redepunerea acestora în timpul procesului de spălare, urmând ca acestea să fie complet eliminate după ultima clătire. Mai mult, acesta produce o cantitate limitată de spumă, sau chiar deloc.

Pentru cele mai bune rezultate, folosiți detergentul recomandat de producătorul mașinii dvs de spălat vase.

Finish este brandul #1 recomandat de cei mai importanți producători de mașini de spălat vase. Un exemplu de producător bine cunoscut este Bosch*. În zonele cu apă foarte dură, vă recomandăm, de asemenea, utilizarea separată a sării dedurizante și a soluției de clătire pentru a proteja mașina de spălat vase și a obține cele mai bune rezultate.

*Finish este detergentul nr. 1 recomandat, bazat pe cotele de piață ale producătorilor de mașini de spălat vase care recomandă Finish.

Nu este nevoie! Pre-clătirea este de domeniul trecutului. Și, deși în multe gospodării încă se întâmplă, această practică implică risipă de timp și resurse prețioase de apă.

Detergenții moderni precum Finish Ultimate conțin atât înălbitor, cât și enzime, recomandarea producătorilor de mașini de spălat vase fiind de a fi utilizați fără pre-clătire.

Înălbitorul luptă împotriva petelor dure, cum ar fi cele de ceai și cafea, iar enzimele dispersează proteinele și amidonul. Tot ce trebuie să faceți este să aruncați resturile alimentare în coșul de gunoi și să încărcați mașina de spălat vase.

Tabletele pentru mașina de spălat vase conțin agenți tensioactivi, care au efect asupra lichidului în care sunt adăugați, ceea ce îi face mai eficienți în eliminarea resturilor alimentare. Tabletele conțin, de asemenea, enzime (pentru a descompune alimentele care conțin amidon și proteine), substanțe (pentru a combate apa dură) și înălbitori siguri.

După ce ați introdus tableta în compartimentul pentru detergent, mașina va elibera conținutul la momentul oportun, permițând tabletei să se dizolve în apă, eliberând toate ingredientele pentru curățarea vaselor!

Detergentul de spălat vase trebuie depozitat într-un mediu uscat. Dacă utilizați detergent pudră, aveți grijă să închideți punga după fiecare utilizare pentru a menține produsul uscat (și pentru a evita vărsarea accidentală!). La fel ca toate celelalte produsele de curățare, nu lăsați detergentul la îndemâna copiilor.

Soluția de clătire ajută la:

 • Obținerea unor vase strălucitoare și fără pete
 • Îmbunătățirea funcției de uscare

Sarea dedurizantă este necesară pentru:

 • Protejarea mașinii de spălat împotriva depunerilor de calcar
 • Dedurizarea apei pentru o mai bună curățare a vaselor.

În capsulele multi-beneficii, cum ar fi Finish Quantum și Finish Ultimate, sunt incluse funcțiile de sare dedurizantă și de soluție de clătire. Cu toate acestea, în zonele cu apă foarte dură, vă recomandăm, de asemenea, utilizarea separată a sării dedurizante și a soluției de clătire pentru a vă proteja mașina de spălat vase și a obține cel mai bun rezultat.

Tabletele pentru mașina de spălat vase sunt foarte ușor de folosit. Dacă este necesar, îndepărtați orice ambalaj de protecție, introduceți tableta în compartimentul pentru detergent, închideți compartimentul, porniți mașina de spălat și lăsați tehnologia și detergentul Finish să se ocupe de restul!

Pentru detalii privind modul de utilizare a tabletelor Finish, citiți mai jos.

 1. Scoateți tableta cu mâinile uscate și puneți-o în compartimentul pentru detergent. Asigurați-vă că atât dozatorul, cât și tableta sunt uscate, pentru a preveni dizolvarea prematură a acesteia.
 2. Închideți bine ambalajul tabletelor. A se păstra departe de căldură și umiditate pentru a proteja integritatea tabletelor rămase.
 3. Tabletele noastre sunt fără ambalaj (cu excepția Finish Classic) și sunt concepute pentru a elibera conținutul la contactul cu apa. Nu înțepați și nu încercați să desfaceți tabletele.
 4. Blocați clapa dozatorului pentru detergent și închideți mașina de spălat vase.
 5. Asigurați-vă că toate vasele se pot spăla în mașina de spălat vase în condiții de siguranță și separați obiectele din argint de cele din oțel inoxidabil.
 6. Spălați obiectele din metal în conformitate cu instrucțiunile producătorului.
 7. Porniți mașina de spălat vase. Temperatura optimă a apei este între 51° – 60°C.

Pentru rezultate optime, se recomandă de asemenea utilizarea soluției de clătire Finish pentru vase mai strălucitoare și mai uscate (vs. utilizarea doar a detergentului Finish singur).

Tabletele de detergent trebuie întotdeauna plasate în compartimentul pentru detergenți.

Dacă așezați tableta în partea inferioară a mașinii de spălat vase, este posibil ca aceasta să se dizolve prea repede, eliberând detergentul în timpul prespălării, lăsând fără detergent ciclul principal de spălare. Acest lucru va reduce eficiența spălării.

Eliminarea foliei de pe tabletă depinde de produsul pe care l-ați cumpărat. Ca o regulă bună de urmat, în cazul în care tableta vine ambalată individual, atunci da, ar trebui să eliminați folia de plastic înainte de utilizare. Dacă, totuși, tableta vine într-un ambalaj subțire și transparent din plastic, aceasta nu trebuie îndepărtată și se va dizolva în siguranță în timpul procesului de spălare.

Tabletele pentru mașina de spălat vase ar trebui puse doar în compartimentul pentru detergent, nu la întâmplare în mașină.