Sari la conținut
HANDWASHING VS DISHWASHER banner image

Spălarea manuală vs. Mașina de spălat vase

Demontăm câteva mituri în ceea ce privește mașina de spălat vase vs. spălarea manuală.

Mulți dintre noi petrecem mult timp în bucătărie (majoritatea, de altfel, - mai ales dacă avem o familie numeroasă!), așadar, ne-am putea trezi întrebându-ne: „Este mai bine să folosim o mașină de spălat sau să spălăm vasele manual?”. De la a vă da seama când este cel mai bun moment pentru a porni mașina de spălat vase și cât durează un ciclu de spălare, până la a înțelege câtă energie electrică folosește o mașină de spălat vase, există multe concepții greșite atunci când vine vorba despre cel mai bun mod de a duce la bun sfârșit această sarcină zilnică în bucătărie – dar, din fericire, avem răspunsul.

Mașinile de spălat vase sunt mai eficiente decât spălarea manuală a vaselor atunci când vine vorba de igienizare?

Există o diferență între curățarea vaselor și igienizarea acestora. Prima este îndepărtarea resturilor alimentare de pe suprafața vasului, de obicei spălând la mână cu ajutorul detergentului de vase. Igienizarea înseamnă îndepărtarea bacteriilor de pe diversele suprafețe și acest lucru se realizează numai atunci când vasele sunt expuse la o temperatură ridicată, de obicei peste 65 °C. Unele mașini de spălat vase au setări sau cicluri de spălare care oferă acest nivel de căldură pentru a spăla în mod corespunzător vasele.

Pentru că aveți nevoie de apă fierbinte, încercarea de a le igieniza prin spălarea manuală poate fi extrem de dificilă, pentru că mâinile dvs. nu vor rezista la temperaturi ridicate. În cazul în care vă întrebați dacă igienizarea vaselor se poate face și la temperaturi mai scăzute, răspunsul este nu. Acestea fiind spuse, o curățare eficientă înseamnă vase curate. Motivul principal pentru care beneficiile igienizării cu ajutorul mașinii de spălat sunt de neegalat este legat de faptul că mașina de spălat vă ajută să evitați folosirea bureților plini de microbi.

 

Ce este mai eficient – mașina de spălat sau spălarea manuală a vaselor?

 

Eficientizarea timpului

Unul dintre avantajele majore ale unei mașini de spălat vase este că necesită mai puțin timp de curățare a vaselor după micul dejun, prânz și cină. În funcție de durata ciclului de spălare, mașina de spălat vase poate curăța o încărcătură completă de vase în doar 30 de minute. Evident, acest lucru depinde de numărul de persoane din gospodărie și de numărul de vase murdare - dar, în general, puteți avea mai mult timp pentru a face ceea ce vă place decât să-l petreceți în bucătărie.

 

Eficiență energetică

Nu numai că o mașină de spălat vase ajută la economisirea timpului prețios și a efortului atunci când vine vorba de curățarea vaselor (mai ales după o petrecere sau o întâlnire în familie), dar ajută și mediul înconjurător. Folosirea unei mașini de spălat vase este mai eficientă decât spălarea manuală, deoarece economisiți apă și energie electrică – ca să nu mai vorbim de munca fizică depusă.

 

Consumul de apă

În ceea ce privește consumul de apă, este greu să avem un răspuns unanim, mai ales că oamenii au obiceiuri diferite de spălare.

Cu toate acestea, puteți utiliza Soluția de Clătire Finish și puteți seta mașina de spălat vase pe funcția ECO. Spălarea ecologică refolosește apa din mașină, lâsând vasele curate, fără a risipi apa. Pentru a economisi apă în continuare, amintiți-vă că nu este nevoie să vă clătiți farfuriile înainte de a le pune în mașina de spălat vase - pur și simplu aruncați resturile de mâncare și e suficient! Pre-clătirea vaselor înainte de a le pune în mașina de spălat vase poate irosi în jur de 1115 litri de apă pe an!

Amintiți-vă – nu introduceți niciodată în mașina de spălat vase detergentul folosit pentru spălarea manuală sau veți risca evacuarea apei din mașină direct pe podea. Utilizați doar detergenți speciali, cum ar fi Finish, pentru cele mai bune rezultate.