Sari la conținut
dishasher safe banner image

Ce reprezintă simbolurile care se regăsesc pe vasele noastre

Știți ce vase din casa dumneavoastră sunt sigure pentru a fi spălate la mașină? Aflați ce reprezintă simbolurile care se regăsesc pe ele, astfel încât să nu mai fie nevoie să le ghiciți.

CE REPREZINTĂ SIMBOLURILE CARE SE REGĂSESC PE VASE?

Simbolul pentru spălarea în siguranță la mașina de spălat vase este unul dintre cele mai dificile simboluri de interpretat în mod cert, și pe bună dreptate: nu există niciun simbol aprobat oficial care să ne confirme că un articol este sigur pentru a fi spălat la mașina de spălat vase!

Ba mai mult, nici măcar expresia „sigur pentru a fi spălat la mașina de spălat vase” nu este una universal folosită. Fiecare companie producătoare de ustensile de bucătărie sau de veselă are propriile standarde pentru a determina ceea ce poate fi numit „spălare în condiții de siguranță la mașina de spălat vase”, în funcție de materialele folosite și modul de fabricare al acestora.

De obicei, există două tipuri de simboluri pentru spălarea în siguranță la mașina de spălat vase:

 • Spălarea în siguranță la mașina de spălat vase, numai pe raftul superior
 • Spălarea în siguranță la mașina de spălat vase.

Dacă un articol este marcat cu simbolul „numai pe raftul superior”, înseamnă că este sigur să fie spălat doar pe raftul superior al mașinii de spălat vase. Elementul de încălzire din mașinile de spălat vase se află de obicei în partea de jos a mașinii, ceea ce înseamnă că partea superioară este relativ mai rece decât partea inferioară. Dacă puneți un articol de bucătărie marcat cu simbolul „numai pe raftul superior” în raftul de jos, este posibil să descoperiți că acesta s-a decolorat, s-a deformat sau s-a deteriorat la sfârșitul ciclului de spălare!

Pentru ambele tipuri de articole considerate a fi sigure pentru spălarea la mașina de spălat vase, de obicei, simbolul aferent acestora arată precum o cutie pătrată cu farfurii sau pahare (sau ambele) poziționate în interiorul acesteia. Totodată, veți observa fie picături de apă, fie linii diagonale care sunt menite să semnifice apă. Pentru articolele care au simbolul „numai pe raftul superior”, picăturile sau liniile diagonale vor lovi doar partea de sus a farfuriilor sau a paharelor. Dacă simbolul afișează picături sau linii care traversează întreaga cutie pătrată, probabil că este sigur să spălați articolul respectiv fie pe raftul de sus, fie pe cel de jos.

De asemenea, în interiorul acestei pictograme putem întâlni și temperatura maximă la care poate fi spălat articolul. Uneori, simbolurile sunt însoțite și de explicații care ajută la înlăturarea diferitelor interpretări.

Ce înseamnă simbolul pentru spălarea în siguranță la mașina de spălat vase?

În general, producătorii vor spune că un articol este „sigur pentru a fi spălat în mașina de spălat vase” dacă l-au testat într-o anumită etapă a procesului de producție pentru a se asigura că poate rezista atât la temperaturile ridicate prelungite, cât și la detergenții folosiți într-un ciclu de spălare a vaselor. Există diferite tehnici pe care producătorii le folosesc pentru a se asigura că produsele lor sunt sigure pentru a fi spălate în mașina de spălat vase, cu metode care variază în funcție de materialul folosit.

 

Cum se produc articolele care pot fi spălate în siguranță la mașina de spălat vase?

Așa cum am menționat mai sus, producătorii folosesc diferite tehnici pentru a-și face articolele "sigure pentru a fi spălate în mașina de spălat vase". Mai jos, vă prezentăm câteva dintre principalele materiale pe care le veți găsi în gospodăria dvs. și modul în care acestea sunt tratate pentru a primi simbolul de „sigur pentru a fi spălat la mașina de spălat vase” (neoficial): 

STICLA MARCATĂ CU SIMBOLUL „SIGUR PENTRU A FI SPĂLAT ÎN MAȘINA DE SPĂLAT VASE”

Cele mai multe obiecte din sticlă sunt "recoapte", ceea ce înseamnă că, atunci când sunt produse, acestea sunt răcite încet pentru a li se uniformiza structura. Este un proces de rutină prin care trec aproape toate produsele din sticlă și vă ajută să vă asigurați că sunt sigure pentru a fi spălate. Sticla recoaptă este adesea numită „sticlă netratată”, deoarece există alte două procese prin care sticla trece pentru a o face mai rezistentă la schimbările drastice de temperatură.

Sticla poate fi turnată fie printr-un proces numit „călire”, care este un proces termic sau chimic care o face să fie mai dură și mai puternică, fie printr-o formă mai blândă de turnare cunoscută sub numele de „întărire termică”. Articolele de bucătărie sunt de obicei întărite termic, iar acest lucru le face de două ori mai rezistente decât sticla recoaptă. S-ar putea să descoperiți că unele vase sunt complet tratate termic, ceea ce le face de patru, până la cinci ori mai puternice decât sticla recoaptă, putând să reziste și la cuptorul cu microunde.

CERAMICA MARCATĂ CU SIMBOLUL „SIGUR PENTRU A FI SPĂLAT ÎN MAȘINA DE SPĂLAT VASE”

Ceramica este produsă pentru a putea fi spălată la mașina de spălat vase printr-un proces similar cu cel al sticlei: răcire lentă care permite materialului să se așeze cu cât mai puține imperfecțiuni. Pe scurt, se aplică ceramicii un strat protector la suprafață. Tipul de strat protector utilizat poate afecta dramatic rezistența și durabilitatea unui articol ceramic. Verificați întotdeauna simbolul „sigur pentru a fi spălat în mașina de spălat vase” înainte de a pune articolele ceramice într-o mașină de spălat vase.

ARTICOLE DIN PLASTIC MARCATE CU SIMBOLUL „SIGUR PENTRU A FI SPĂLAT ÎN MAȘINA DE SPĂLAT VASE”

Articolele din plastic, de obicei, nu trebuie să fie „tratate” pentru a fi spălate la mașină în condiții de siguranță, deoarece tipul de plastic utilizat determină acest lucru. Materialele plastice cu un punct de topire foarte scăzut se pot topi la temperaturile ridicate ale unei mașini de spălat vase. Puneți vase din plastic în mașina de spălat vase numai dacă sunt marcate clar cu simbolul „sigur pentru a fi spălat în mașina de spălat vase” și așezați articolele pe raftul superior atunci când le introduceți în mașină.

0:56
Tutorial video: Cum încarci mașina de spălat vase

Detergentul utilizat trebuie să completeze acțiunea de curățare a mașinii de spălat vase. Detergentul automat este special conceput pentru a descompune resturile alimentare și grăsimea, împiedică redepunerea acestora în timpul procesului de spălare, urmând ca acestea să fie complet eliminate după ultima clătire. Mai mult, acesta produce o cantitate limitată de spumă, sau chiar deloc.

Pentru cele mai bune rezultate, folosiți detergentul recomandat de producătorul mașinii dvs de spălat vase.

Finish este brandul #1 recomandat de cei mai importanți producători de mașini de spălat vase. Un exemplu de producător bine cunoscut este Bosch*. În zonele cu apă foarte dură, vă recomandăm, de asemenea, utilizarea separată a sării dedurizante și a soluției de clătire pentru a proteja mașina de spălat vase și a obține cele mai bune rezultate.

*Finish este detergentul nr. 1 recomandat, bazat pe cotele de piață ale producătorilor de mașini de spălat vase care recomandă Finish.

Nu este nevoie! Pre-clătirea este de domeniul trecutului. Și, deși în multe gospodării încă se întâmplă, această practică implică risipă de timp și resurse prețioase de apă.

Detergenții moderni precum Finish Ultimate conțin atât înălbitor, cât și enzime, recomandarea producătorilor de mașini de spălat vase fiind de a fi utilizați fără pre-clătire.

Înălbitorul luptă împotriva petelor dure, cum ar fi cele de ceai și cafea, iar enzimele dispersează proteinele și amidonul. Tot ce trebuie să faceți este să aruncați resturile alimentare în coșul de gunoi și să încărcați mașina de spălat vase.

Tabletele pentru mașina de spălat vase conțin agenți tensioactivi, care au efect asupra lichidului în care sunt adăugați, ceea ce îi face mai eficienți în eliminarea resturilor alimentare. Tabletele conțin, de asemenea, enzime (pentru a descompune alimentele care conțin amidon și proteine), substanțe (pentru a combate apa dură) și înălbitori siguri.

După ce ați introdus tableta în compartimentul pentru detergent, mașina va elibera conținutul la momentul oportun, permițând tabletei să se dizolve în apă, eliberând toate ingredientele pentru curățarea vaselor!

Detergentul de spălat vase trebuie depozitat într-un mediu uscat. Dacă utilizați detergent pudră, aveți grijă să închideți punga după fiecare utilizare pentru a menține produsul uscat (și pentru a evita vărsarea accidentală!). La fel ca toate celelalte produsele de curățare, nu lăsați detergentul la îndemâna copiilor.

Soluția de clătire ajută la:

 • Obținerea unor vase strălucitoare și fără pete
 • Îmbunătățirea funcției de uscare

Sarea dedurizantă este necesară pentru:

 • Protejarea mașinii de spălat împotriva depunerilor de calcar
 • Dedurizarea apei pentru o mai bună curățare a vaselor.

În capsulele multi-beneficii, cum ar fi Finish Quantum și Finish Ultimate, sunt incluse funcțiile de sare dedurizantă și de soluție de clătire. Cu toate acestea, în zonele cu apă foarte dură, vă recomandăm, de asemenea, utilizarea separată a sării dedurizante și a soluției de clătire pentru a vă proteja mașina de spălat vase și a obține cel mai bun rezultat.

Tabletele pentru mașina de spălat vase sunt foarte ușor de folosit. Dacă este necesar, îndepărtați orice ambalaj de protecție, introduceți tableta în compartimentul pentru detergent, închideți compartimentul, porniți mașina de spălat și lăsați tehnologia și detergentul Finish să se ocupe de restul!

Pentru detalii privind modul de utilizare a tabletelor Finish, citiți mai jos.

 1. Scoateți tableta cu mâinile uscate și puneți-o în compartimentul pentru detergent. Asigurați-vă că atât dozatorul, cât și tableta sunt uscate, pentru a preveni dizolvarea prematură a acesteia.
 2. Închideți bine ambalajul tabletelor. A se păstra departe de căldură și umiditate pentru a proteja integritatea tabletelor rămase.
 3. Tabletele noastre sunt fără ambalaj (cu excepția Finish Classic) și sunt concepute pentru a elibera conținutul la contactul cu apa. Nu înțepați și nu încercați să desfaceți tabletele.
 4. Blocați clapa dozatorului pentru detergent și închideți mașina de spălat vase.
 5. Asigurați-vă că toate vasele se pot spăla în mașina de spălat vase în condiții de siguranță și separați obiectele din argint de cele din oțel inoxidabil.
 6. Spălați obiectele din metal în conformitate cu instrucțiunile producătorului.
 7. Porniți mașina de spălat vase. Temperatura optimă a apei este între 51° – 60°C.

Pentru rezultate optime, se recomandă de asemenea utilizarea soluției de clătire Finish pentru vase mai strălucitoare și mai uscate (vs. utilizarea doar a detergentului Finish singur).

Tabletele de detergent trebuie întotdeauna plasate în compartimentul pentru detergenți.

Dacă așezați tableta în partea inferioară a mașinii de spălat vase, este posibil ca aceasta să se dizolve prea repede, eliberând detergentul în timpul prespălării, lăsând fără detergent ciclul principal de spălare. Acest lucru va reduce eficiența spălării.

Eliminarea foliei de pe tabletă depinde de produsul pe care l-ați cumpărat. Ca o regulă bună de urmat, în cazul în care tableta vine ambalată individual, atunci da, ar trebui să eliminați folia de plastic înainte de utilizare. Dacă, totuși, tableta vine într-un ambalaj subțire și transparent din plastic, aceasta nu trebuie îndepărtată și se va dizolva în siguranță în timpul procesului de spălare.

Tabletele pentru mașina de spălat vase ar trebui puse doar în compartimentul pentru detergent, nu la întâmplare în mașină.