Sari la conținut
plastic banner image

Pot pune plastic în mașina de spălat vase?

Aflați ce tipuri de vase și ustensile din plastic pot fi spălate în mașina de spălat vase, dacă plasticul fără BPA este sigur și cum să le spălați cu Finish fără a le deteriora.

Plasticul se regăsește în toate formele și dimensiunile peste tot în bucătăriile noastre. Există tipul de plastic tare, durabil, din care sunt făcute caserolele și mânerele cuțitelor; tipul de plastic moale, pliabil, pe care l-ați putea întâlni la un pahar sau o ceașcă de cafea de unică folosință; și tipul de plasitc subțire, transparent, care este adesea folosit pentru recipiente pentru alimente sau sticle de plastic.

Dar, oricât de banal este acest material, dacă îl puteți pune sau nu în mașina de spălat vase depinde de tipul de articol din plastic pe care îl aveți.

Este sigur să pun plastic în mașina de spălat vase?  

Dacă este sau nu sigur să puneți articolele din plastic în mașina de spălat vase va depinde de tipul de plastic. Există unele articole din plastic care au fost special concepute pentru a rezista la căldura și acțiunea de curățare a detergenților într-un ciclu de spălare a vaselor - aceste produse vor fi, în general, etichetate drept „dishwasher safe/ sigur pentru spălatul în mașina de spălat vase”. Dar, dacă tot nu sunteți siguri, iată câteva tipuri comune de plastic și cât de potrivite sunt acestea pentru a fi spălate la mașină.

 

Recipiente din plastic reutilizabile  

Dacă o sticlă sau un recipient de plastic a fost marcat ca fiind reutilizabil, ar trebui să fie sigur pentru a fi spălat în mașina de spălat vase - în anumite condiții. Când spălați aceste tipuri de produse, puneți-le întotdeauna pe raftul superior (departe de componenta de încălzire) și evitați utilizarea ciclurilor de curățare intensă sau igienizare.(1)  

   

Veselă și tacâmuri  

Farfuriile și tacâmurile pentru picnic, biberoanele, tocătoarele din plastic și paharele din acril ar trebui să fie toate fabricate din plastic sigur pentru spălarea la mașină, dar, din nou, trebuie luate anumite măsuri de precauție înainte de spălare. Indiferent cât de robust este plasticul, temperaturile ridicate îl pot afecta.  

 

Materiale plastice de unică folosință 

Materialele plastice de unică folosință (cum ar fi recipientele pentru alimente și sticlele de apă) nu sunt sigure pentru a fi spălate la mașina de spălat vase. Nu numai că sunt fabricate dintr-un tip de plastic care nu este rezistent la căldură, ceea ce înseamnă că se va deforma și obiectele nu vor mai putea fi folosite, dar adesea prezintă și un ingredient (BPA sau alternative ale BPA) care ar putea fi dăunător sănătății dumneavoastră.  

 

Plasticul fără BPA poate fi spălat în mașina de spălat vase?  

Dacă un plastic este etichetat ca fiind fără BPA, înseamnă că nu conține ingredientul chimic bisfenol A (BPA), un compus care întărește plasticul. Din păcate, s-a constatat că BPA afectează alimentele și băuturile care sunt depozitate în recipientul respectiv, iar dovezile atestă că acesta poate fi dăunător pentru sănătatea noastră atunci când este consumat.  

Căldura emanată de mașina de spălat vase ar putea face ca BPA-ul să se dizolve, astfel încât plasticul cu BPA NU ar trebui să fie spălat în mașină (2).  

Cu toate acestea, produsele etichetate fără BPA ar trebui să fie luate în calcul înainte de a fi spălate în mașina de spălat vase. Unele companii susțin că produsele lor sunt fără BPA, dar folosesc compuși similari (cum ar fi BPS, BPF și BPAF) care ar putea avea efecte similare asupra sănătății ca cele ale BPA. 3. Ca atare, este mai bine să verificați dacă produsul este cu adevărat fără BPA înainte de a-l pune în mașina de spălat vase.  

 

Finish poate fi utilizat pe plastic? 

Toți detergenții noștri Finish sunt concepuți să acționeze în siguranță și eficient pe articolele potrivite pentru a fi spălate in mașina de spălat vase.   

1. https://www.hunker.com/13420640/types-of-plastics-that-are-dishwasher-safe  

2. https://www.consumerreports.org/dishwashers/things-to-never-put-in-dishwasher/ 

0:56
Tutorial video: Cum să încarci mașina de spălat vase

Detergentul utilizat trebuie să completeze acțiunea de curățare a mașinii de spălat vase. Detergentul automat este special conceput pentru a descompune resturile alimentare și grăsimea, împiedică redepunerea acestora în timpul procesului de spălare, urmând ca acestea să fie complet eliminate după ultima clătire. Mai mult, acesta produce o cantitate limitată de spumă, sau chiar deloc.

Pentru cele mai bune rezultate, folosiți detergentul recomandat de producătorul mașinii dvs de spălat vase.

Finish este brandul #1 recomandat de cei mai importanți producători de mașini de spălat vase. Un exemplu de producător bine cunoscut este Bosch*. În zonele cu apă foarte dură, vă recomandăm, de asemenea, utilizarea separată a sării dedurizante și a soluției de clătire pentru a proteja mașina de spălat vase și a obține cele mai bune rezultate.

*Finish este detergentul nr. 1 recomandat, bazat pe cotele de piață ale producătorilor de mașini de spălat vase care recomandă Finish.

Nu este nevoie! Pre-clătirea este de domeniul trecutului. Și, deși în multe gospodării încă se întâmplă, această practică implică risipă de timp și resurse prețioase de apă.

Detergenții moderni precum Finish Ultimate conțin atât înălbitor, cât și enzime, recomandarea producătorilor de mașini de spălat vase fiind de a fi utilizați fără pre-clătire.

Înălbitorul luptă împotriva petelor dure, cum ar fi cele de ceai și cafea, iar enzimele dispersează proteinele și amidonul. Tot ce trebuie să faceți este să aruncați resturile alimentare în coșul de gunoi și să încărcați mașina de spălat vase.

Tabletele pentru mașina de spălat vase conțin agenți tensioactivi, care au efect asupra lichidului în care sunt adăugați, ceea ce îi face mai eficienți în eliminarea resturilor alimentare. Tabletele conțin, de asemenea, enzime (pentru a descompune alimentele care conțin amidon și proteine), substanțe (pentru a combate apa dură) și înălbitori siguri.

După ce ați introdus tableta în compartimentul pentru detergent, mașina va elibera conținutul la momentul oportun, permițând tabletei să se dizolve în apă, eliberând toate ingredientele pentru curățarea vaselor!

Detergentul de spălat vase trebuie depozitat într-un mediu uscat. Dacă utilizați detergent pudră, aveți grijă să închideți punga după fiecare utilizare pentru a menține produsul uscat (și pentru a evita vărsarea accidentală!). La fel ca toate celelalte produsele de curățare, nu lăsați detergentul la îndemâna copiilor.

Soluția de clătire ajută la:

 • Obținerea unor vase strălucitoare și fără pete
 • Îmbunătățirea funcției de uscare

Sarea dedurizantă este necesară pentru:

 • Protejarea mașinii de spălat împotriva depunerilor de calcar
 • Dedurizarea apei pentru o mai bună curățare a vaselor.

În capsulele multi-beneficii, cum ar fi Finish Quantum și Finish Ultimate, sunt incluse funcțiile de sare dedurizantă și de soluție de clătire. Cu toate acestea, în zonele cu apă foarte dură, vă recomandăm, de asemenea, utilizarea separată a sării dedurizante și a soluției de clătire pentru a vă proteja mașina de spălat vase și a obține cel mai bun rezultat.

Tabletele pentru mașina de spălat vase sunt foarte ușor de folosit. Dacă este necesar, îndepărtați orice ambalaj de protecție, introduceți tableta în compartimentul pentru detergent, închideți compartimentul, porniți mașina de spălat și lăsați tehnologia și detergentul Finish să se ocupe de restul!

Pentru detalii privind modul de utilizare a tabletelor Finish, citiți mai jos.

 1. Scoateți tableta cu mâinile uscate și puneți-o în compartimentul pentru detergent. Asigurați-vă că atât dozatorul, cât și tableta sunt uscate, pentru a preveni dizolvarea prematură a acesteia.
 2. Închideți bine ambalajul tabletelor. A se păstra departe de căldură și umiditate pentru a proteja integritatea tabletelor rămase.
 3. Tabletele noastre sunt fără ambalaj (cu excepția Finish Classic) și sunt concepute pentru a elibera conținutul la contactul cu apa. Nu înțepați și nu încercați să desfaceți tabletele.
 4. Blocați clapa dozatorului pentru detergent și închideți mașina de spălat vase.
 5. Asigurați-vă că toate vasele se pot spăla în mașina de spălat vase în condiții de siguranță și separați obiectele din argint de cele din oțel inoxidabil.
 6. Spălați obiectele din metal în conformitate cu instrucțiunile producătorului.
 7. Porniți mașina de spălat vase. Temperatura optimă a apei este între 51° – 60°C.

Pentru rezultate optime, se recomandă de asemenea utilizarea soluției de clătire Finish pentru vase mai strălucitoare și mai uscate (vs. utilizarea doar a detergentului Finish singur).

Tabletele de detergent trebuie întotdeauna plasate în compartimentul pentru detergenți.

Dacă așezați tableta în partea inferioară a mașinii de spălat vase, este posibil ca aceasta să se dizolve prea repede, eliberând detergentul în timpul prespălării, lăsând fără detergent ciclul principal de spălare. Acest lucru va reduce eficiența spălării.

Eliminarea foliei de pe tabletă depinde de produsul pe care l-ați cumpărat. Ca o regulă bună de urmat, în cazul în care tableta vine ambalată individual, atunci da, ar trebui să eliminați folia de plastic înainte de utilizare. Dacă, totuși, tableta vine într-un ambalaj subțire și transparent din plastic, aceasta nu trebuie îndepărtată și se va dizolva în siguranță în timpul procesului de spălare.

Tabletele pentru mașina de spălat vase ar trebui puse doar în compartimentul pentru detergent, nu la întâmplare în mașină.