Sari la conținut
time banner image

Cât durează un ciclu de spălare la mașina de spălat vase?

Ciclurile de spălare ale mașinii de spălat vase pot varia ca durată, dar ce este normal pentru o mașină de spălat vase standard? Vă explicăm cât timp ar trebui să dureze ciclurile mașinii de spălat vase, inclusiv cel mai bun moment pentru a porni mașina de spălat vase.

Durata ciclului mașinii de spălat vase poate varia semnificativ în funcție de vechimea acesteia, marca și ciclul de spălare pentru care optați. Unele programe mai rapide pot dura mai puțin de o oră și jumătate, în timp ce mașinile mai noi, mai eficiente din punct de vedere energetic, pot avea cicluri de spălare de până la patru ore (1).

Câte opțiuni de spălare are o mașină de spălat vase?

Majoritatea mașinilor de spălat vase standard vor avea cel puțin trei cicluri:

  • Un ciclu ușor, adesea folosit pentru obiecte fragile din sticlă și farfurii
  • Un ciclu normal, pentru farfuriile și tacâmurile de zi cu zi
  • Un ciclu intens, pentru obiectele care au nevoie de o curățare mai intensă

Fiecare dintre aceste cicluri poate varia ca durată și temperatură și ar trebui să fie selectate în funcție de nevoia de curățare.

Cu toate acestea, o mulțime de mașini de spălat vase moderne au mult mai multe opțiuni de spălare. Acestea pot include:

  • Spălare ecologică: pentru cicluri lente, de economisire a energiei
  • Spălare rapidă: pentru vasele care au fost deja clătite
  • Clătire/stocare: pentru a vă permite să clătiți vasele și să le lăsați în mașina de spălat vase în timp ce așteptați să o umpleți complet
  • Curățare automată: care detectează cât de murdare sunt articolele și ajustează automat setările
  • Spălare programată: care stabilește când să pornească mașina de spălat vase, la un anumit moment în viitor (utilă pentru a aștepta costurile mai mici la energie din timpul serii sau pentru a porni mașina când plecați de acasă)
  • Încărcare parțială: pentru vase mai puține
  • Ciclu delicat: pentru a spăla ustensilele delicate de bucătărie

În cele din urmă, numărul de cicluri pe care le are mașina de spălat vase va depinde de vechime și de modelul acesteia.

 

Cât durează un ciclu normal/standard de spălare al vaselor?

Este normal ca un ciclu normal/standard al mașinii de spălat vase să dureze două ore sau mai mult, dar mai contează și vechimea și modelul mașinii de spălat vase.

Ciclul standard al mașinilor de spălat vase moderne tinde să fie mai lung decât cel al mașinilor mai vechi. Acest lucru se datorează faptului că mașinile moderne au fost proiectate să fie eficiente din punct de vedere energetic. Deși contraintuitiv, ciclurile mai lungi vor economisi energie și vor folosi apa mai eficient.

 

Pot deschide ușa mașinii de spălat vase în mijlocul ciclului de spălare?

Puteți deschide ușa mașinii de spălat vase la jumătatea ciclului - poate perturba ciclul la anumite modele (de exemplu, dacă mașina de spălat vase are un ciclu de uscare) sau poate fi necesar să apăsați din nou butonul de pornire, dar nu ar trebui să provoace o inundație în bucătărie sau să vă deterioreze mașina.

Pentru mulți oameni, această îngrijorare se bazează pe neînțelegerea faptului că mașina de spălat vase se umple cu apă în timp ce se spală. Din fericire, nu acesta este modul în care funcționează mașina de spălat vase, așa că dacă deschideți ușa în mijlocul ciclului ar putea cauza doar stropirea cu un pic de apă (sau eliberarea unei cantități mari de abur), însă nu veți avea parte de valuri!

 

Când este cel mai bun moment pentru a porni mașina de spălat vase?

Ce poate fi mai bun decât o mașină care spală vasele în locul nostru – și o face mai eficient decât noi? Eliminând necesitatea de a freca murdăria de pe vase, mașina de spălat vase ne oferă tacâmuri strălucitoare, curate și farfurii strălucitoare cu o simplă apăsare de buton. Dar când este cel mai bun moment pentru a o porni?

Atunci când vine vorba de pornirea mașinii de spălat vase, cel mai bun moment pentru a face acest lucru este noaptea târziu. Există mulți factori care joacă un rol important în acest sens, precum costurile de energie și zgomotul. Multe persoane își fac griji de zgomotul pe care l-ar putea face o mașină de spălat vase pe timp de noapte. Cu toate acestea, dacă porniți mașina de spălat pe timpul zilei poate fi mai mult o distragere a atenției când aveți și alte lucruri de făcut. Noaptea, tamburul rotativ al mașinii de spălat vase scoate un sunet insesizabil, dar depinde de la persoană la persoană dacă este suficient de semnificativ pentru a vă perturba somnul sau nu.

 

Mașina de spălat vase vs. spălarea manuală

Nu sunteți sigur care este abordarea corectă atunci când vine vorba de spălarea la mașină vs. spălarea manuală a vaselor? Apăsați aici pentru a citi mai multe.

 

1. https://www.whirlpool.com/blog/kitchen/how-long-do-dishwashers-run.html#:~:text=While%20it%20depends%20on%20the,heat%20water%20between%20cycle%20phases