Sari la conținut
programs & cycles banner image

Programele și ciclurile de spălare

V-ați întrebat vreodată ce fac, de fapt, toate acele butoane de pe mașina de spălat vase? Aflați ce setări și cicluri de spălare ar trebui să utilizați, cu ajutorul lui Finish.

De la uscare și igienizare până la modul „silențios”, mașina de spălat vase are cu siguranță o varietate de setări care fac o sumedenie de lucruri diferite (despre unele s-ar putea nici măcar să nu știți!). Deși tindem să folosim aceeași setare a mașinii de spălat vase de fiecare dată, este important să înțelegem de ce este aceasta capabilă pentru a ne asigura că beneficiem la maximum de modelul de mașină ales.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe informații despre unele dintre setările și ciclurile standard ale mașinii de spălat vase pe care le-ați putea întâlni mai ales la modele de ultimă generație.

Funcția ECO a mașinii de spălat vase

„Modul ECO” sau setarea de economisire a energiei la o mașină de spălat vase ajută la scăderea temperaturilor de spălare și clătire în timpul unui ciclu, consumând, în același timp, mai puțină energie care, altfel, ar fi fost utilizată pentru încălzirea apei.

Folosirea funcției eco a mașinii de spălat vase sacrifică calitatea curățării articolelor de bucătărie? Unii cred că, din cauza temperaturii mai scăzute a apei, nu ar trebui să se aștepte la un rezultat excepțional. Cu toate acestea, dacă vasele sunt mici și nu sunt foarte murdare, setarea ECO ar trebui să funcționeze la fel de bine ca orice altă setare. În plus, ați putea economisi bani (și, în același timp, să aveți grijă și de mediul înconjurător!) în tot acest proces. Ce trebuie să știți este faptul că ciclul ECO, de obicei, durează mai mult decât ciclurile normale.

Funcția de uscare a mașinii de spălat vase

Nu e nimic mai rău decât momentul în care deschizi mașina după un ciclu de spălare și de pe vase încă se scurge apă. Din fericire, majoritatea mașinilor de spălat vase moderne vin și cu funcția de uscare.

 

Uscare cu aer

Este funcția pe care o poți întâlni mai ales la modelele noi și prin care, după finalizarea ciclului de spălat, ușa se întredeschide automat pentru a permite aburului să iasă.

 

Clătire încălzită

De asemenea, întâlnită frecvent la mașinile de spălat vase moderne este și funcția de clătire încălzită ce crește temperatura apei spre sfârșitul ciclului de spălare. Când este gata, interiorul mașinii atrage căldura, trăgând toată umezeala.

 

Uscare prin ventilare

În încercarea dumneavoastră de a economisi cât mai multă energie (și de a reduce factura lunară de energie electrică!), optați pentru funcția de uscare prin ventilare. Astfel, mașina va folosi aerul circulat la temperatura camerei pentru a vă usca vasele, spre deosebire de încălzitorul său intern, care consumă energie.

 

Uscarea cu căldură

Funcția de uscare cu căldură a mașinii de spălat vase folosește un ventilator de evacuare intern pentru a vă usca vasele cu aer încălzit. Deși această funcție este utilă dacă ieșiți din casă pentru o perioadă mai lungă de timp după ce ciclul mașinii de spălat vase se oprește, cel mai bine este să utilizați fie setările de uscare cu aer sau de ventilare, fie chiar să deschideți ușa pentru a lăsa vasele să se usuce în mod natural.

 

Programele de spălare

Ați putea crede că alegerea unui program de spălare „normal” este cea mai bună variantă pentru vasele de zi cu zi, dar poate dacă încercați să utilizați și celelalte programe disponibile pe mașina de spălat vase veți obține rezultate mult mai bune.

Majoritatea mașinilor de spălat vase clasice au trei programe standard: ușor, normal și greu, pentru oalele și tigăile mai mari. Aceste funcții sunt foarte potrivite pentru vasele obișnuite și „murdăria” de zi cu zi, dar s-ar putea să descoperiți că modelul dumneavoastră are și unele dintre programele de spălare de mai jos:

 

Auto

Similar cu funcția eco, programul automat utilizează un senzor pentru a detecta cât de multă murdărie este pe vasele dumneavoastră, ajustează temperatura apei și durata programului pentru a se potrivi în consecință.

 

Express

Programul express sau "rapid", poate lăsa vasele strălucitoare în mai puțin de 20 de minute - dar rețineți, această setare este recomandată numai pentru vasele ușor murdare care au nevoie doar de o curățare rapidă.

 

Silențios

Întâlnit în special la mașinile de spălat vase premium, „modul silențios” sau programul silențios reduce zgomotul produs în timp ce mașina este pornită. Perfect pentru casele de tip open space (sau cu copii care dorm!).

 

Porțelan / Cristal / Sticlă

Acest program vă va ajuta să vă protejați articolele mai delicate (cum ar fi obiectele din sticlă, porțelan și cristal) prin utilizarea unei temperaturi mai scăzute. Desigur, evitați pe cât posibil să puneți articole prețioase în mașina de spălat vase.

 

Doar clătire

Chiar dacă acest program poate suna contraintuitiv (amintiți-vă: nu trebuie să clătiți vasele înainte de a le pune în mașina de spălat vase!), este de fapt o modalitate pentru a preveni apariția mirosurilor urâte în mașină. Programul de clătire nu folosește detergent, ci foarte puțină apă și puterea de a stropi vasele în timp ce stau în mașină, așteptând un ciclu de spălare. Acest lucru înseamnă că puteți să le țineți în mașină până când aveți o încărcare completă pentru a porni mașina de spălat, fără ca vasele să lase un miros urât de la resturile de mâncare.

 

Pornire programată

Trebuie să porniți mașina, dar nu sunteți acasă pentru a o porni? Funcția „pornire programată” vă permite să setați un cronometru care va activa un program preselectat. Această opțiune este extrem de utilă atunci când alegeți să vă spălați vasele pe timp de noapte.