Sfaturi și recomandări

Suntem în primul eșalon al industriei de spălat vase de peste 60 de ani. De aceea, știm cum puteți să obțineți cele mai bune rezultate de la mașina dvs. de spălat vase.

Mai jos, veți găsi un set de informații folositoare, pregătit de către experții noștri pentru a răspunde la cele mai frecvente întrebări.

Vizitați secțiunea noastră video și setul de întrebări frecvente pentru mai multe informații.

1. Cum pot încărca mașina de spălat vase corect?

Când vine vorba de încărcarea mașinii de spălat vase, există un mod corect de a realiza această operațiune pentru a vă asigura că veți obține atât rezultate uimitoare, cât și protecția veselei, a vaselor de gătit, tacâmurilor și paharelor. Ca întotdeauna, trebuie să urmați recomandările producătorului atunci când încărcați mașina de spălat vase, dar există și câteva reguli simple de urmat:

 • Înainte de a pune orice în mașina de spălat vase, îndepărtați particulele mari de alimente și nu pre-clătiți. Formula detergentului de spălat vase va pătrunde în resturile alimentare pentru a le îndepărta.
 • Pentru spălarea tacâmurilor, asigurați-vă că acestea nu sunt înghesuite, astfel încât apa să poată clăti toate suprafețele. Din moment ce siguranța este pe primul loc, cuțitele lungi / ascuțite trebuie să fie orientate cu lama în jos. Lingurile și furculițele pot fi plasate împreună în mașina de spălat vase.
 • Încărcați obiectele de veselă mari și murdare pe raftul de jos al mașinii de spălat vase, astfel încât să fie orientate către fluxul de apă. Asigurați-vă că paharele cu picior și ceștile sunt puse la un unghi care permite apei să se scurgă, pentru a se usca într-un mod corespunzător. Petele dificile trebuie așezate către brațele de pulverizare, iar atât timp cât oalele și tigăile sunt  pretabile la spălarea automată, acestea pot fi curățate fără probleme.
 • În cazul în care mașina de spălat vase are un element de încălzire expus, vasele din plastic trebuie plasate pe raftul de sus. În caz contrar, ele pot fi puse oriunde în mașina de spălat vase. Înainte de toate acestea, asigurați-vă că obiectele de veselă sunt marcate ca pretabile pentru spălarea automată!

Vizionați videoclipul ce prezintă informații folositoare despre modul corespunzător de încarcare a mașinii de spălat vase. Vizitați secțiunea noastră video pentru mai multe informații.

2. Mașina de spălat vase sau chiuveta: care folosește mai multă apă și energie?

Din cauza scumpirii energiei electrice, consumatorii sunt în căutarea unor noi modalități de economisire. Anumite metode, precum stingerea becurilor la ieșirea din cameră, sunt extrem de populare, însă ați rămâne surprinși dacă v-am spune că și mașina de spălat vase poate reduce considerabil cheltuielile.

Bosch și Finish, lideri în acest domeniu, au calculat costurile unei spălărifolosid mașina de spălat vase, rezultând o medie de 3 lei si 10 bani, sumă care include atât apa consumată, detergentul și energia electrică.

Astfel:

- Energia electrică folosită la un ciclu de spălare costă 76 de bani, apa utilizată valorează 16 bani, iar restul sumei, până la 3 lei și 10 bani este reprezentat de detergent.

- Călcatul hainelor timp de jumătate de oră folosește mai multă energie electrică decât cea consumată într-un ciclu automat complet de spălare a vaselor. (Sursa: Eureko)

În timpul spălării manuale, veți avea nevoie de apă caldă, iar repetarea acestei activități de mai multe ori pe zi se va dovedi a fi o risipă de energie.

În schimb, o mașină de spălat vase va încălzi exclusiv cantitatea de apă necesară, folosind și recirculând în medie circa 12 litri de apă pentru un set de 12 farfurii. Practic este ca și cum ați folosi 4000 de litri de apă într-un singur ciclu de spălare.

Dacă vă gândiți serios la reducerea facturilor la energie electrică și apă curentă, continuați să folosiți mașina de spălat!

Calculați-vă economiile!

Studii ample, întreprinse de către Universitatea din Bonn, au comparat diferențele între spălarea tradițională și cea automată a vaselor din punct de vedere al consumului de apă și energie, eficienței curățării și timpului petrecut pentru a spăla numărul maxim de vase caracteristic unei spălări automate. Rezultatele complete, precum și un calculator interactiv, pot fi accesate aici.

Vizionați clipul video care compară cămine dotate cu sau fără mașină de spălat vase...

 

3. Cum pot reduce consumul de apă și energie?

O mașină de spălat vase consumă aproximativ 1.2kwH la fiecare spălare, aceeași cantitate de energie electrică este folosită de fierul de călcat rufe într-o jumătate de oră. De asemenea, aceasta utilizează, în medie, 14 litri de apă, sau chiar 6, în anumite cazuri! Vă oferim următoarele sfaturi pentru a reduce la maxim cantitatea de apă și energie folosită:

 • Folosiți programele 50°C, ECO sau AUTO
 • Nu pre-clătiți manual vasele
 • Utilizați mașina de spălat vase numai după ce ați încărcat-o la capacitate maximă
 • Verificați și curățați în mod regulat sistemul de scurgere și filtrele, pentru operarea la capacitate optimă
 • Reciclați ambalajele produselor de curățare utilizate

Pentru mai multe sfaturi, vizitați secțiunea video

4. Cum pot obține o curățare impecabilă?

 • Evitați detergentul de proastă calitate, dar și cel vechi sau umed.
 • Folosiți tipul de detergent recomandat de producătorul mașinii dumneavoastră de spălat vase.
 • Introduceți întotdeauna tabletele în compartimentul pentru detergent.
 • Încercați să sortați vesela astfel încât apa să circule liber în cuva mașinii de spălat vase.
 • O mașină de spălat vase curată înseamnă implicit și vase mai curate. Folosiți Soluția de Curățare Finish pentru a îndepărta depunerile de calcar și grăsime.
 • Încercați și sortați vesela astfel încât apa să se poată scurge de pe aceasta.
 • Folosiți cu regularitate Soluția de Clătire Finish.
 • Dacă apa este foarte dură, adăugați la fiecare spălare Finish Sare Dedurizantă.
 • Pentru a menține mașina de spălat vase în stare perfectă de funcționare, îndepărtați și curățați filtrele cu regularitate.

Vizitați site-ul www.masinidespalatvase.ro pentru mai multe informații și sfaturi.  

Vizitați secțiunea video pentru alte sugestii.

5. Cum pot evita opacizarea paharelor?

 • În zonele cu apă dură, puteți evita depunerile de calcar prin adăugarea Sării Dedurizante Finish în compartimentul dedicat.
 • Stabiliți duritatea apei din zona în care locuiți și ajustați setările mașinii de spălat în funcție de acest element.
 • Depunerile de calcar de pe pahare pot fi îndepărtate prin frecarea acestora cu oțet alb.
 • Dungile albe de pe suprafața paharelor pot fi de asemenea urme de coroziune a sticlei. Din păcate, procesul este ireversibil, însă poate fi evitat prin folosirea unor programe de spălare la temperatură joasă sau prin utilizarea paharelor avizate pentru spălarea în mașina de spălat vase.
 • Utilizați Finish Quantum, ce încorporează elemente anti-corozive, sau Finish Protector.

Vizitați secțiunea video pentru mai multe sfaturi.