Cum iti pastrezi vasele de portelan mereu curate

Toate vasele din portelan au un smalt de protectie care impiedica lichidul sa curga. Exista mai multe tipuri de smalt, fiecare dintre acestea fiind rezultatul unor diferite combinatii de substante. Primul vas din portelan, facut special pentru a tine mancare si bautura, a aparut in jurul anilor 10,000 inainte de Hristos. Iar 200 de ani mai tarziu, a aparut ideea crearii smaltului protector. Acest articol ne va prezenta avantajele mai multor tipuri de smalturi si cum le putem pastra curate pentru mai mult timp.

Smaltul obtinut din sodiu

Smaltul obtinut din sodiu are o stralucire sticloasa care pastreaza, in acelasi timp, aspectul distinct al ceramicii. Acest smalt este creat prin aruncarea unei cantitati de sare in cuptor, in timp ce aceasta are o temperatura foarte ridicata. Prima productie de astfel de smalt a fost cunoscuta in Germania, la sfarsitul secolului al XIII-lea. Din cauza faptului ca produce o mare cantitate de poluare in aer, acest tip de smalt a fost interzis. Astazi exista foarte putini producatori care mai au autorizatie sa faca smalt din sodiu.

Smaltul ceramic

Smaltul ceramic a fost descoperit inaintea erei noastre, dar este folosit si astazi. Prima aparitia dateaza din anului 1000 inainte de Hristos, in China. Olarii si-au dat seama ca cenusa ramasa in cuptor in timpul procesului de ardere lasa un luciu de culoare verde. Astfel au inceput sa acopere oalele cu acest smalt inainte sa le foloseasca. Cu cat foloseau mai mult smalt si-au dat seama ca obtin un strat protector mai mare pentru vasele lor. 

Majolica

Exista doua tipuri diferite de ceramica care folosesc majolica. Unul dintre cele doua tipuri de ceramic are un smalt argintiu stralucitor și opac, avandu-si originea in secolul al IX-lea. Acest smalt a luat numele de mojalica.

Al doilea smalt, a fost descoperit mai tarziu de catre britanici. Ceramica de plumb, descoperita la mijlocul secolului al XIX-lea, a purtat initial denumirea de Palissy Ware. Desi are o compozitie total diferita de prima forma de smalt, aceasta a luat si ea denumirea de majolica. 

Ai grija de vasele tale din portelan

Cel mai probabil, vasele de portelan pe care le ai in casa se pot spala cu ajutorul masinii de spalat. Te sfatuim sa verifici orice fisura pe care ar putea-o avea pentru ca acestea se vor mari precum o panza de paianjen. Aceste fisuri vor da acces lichidelor sa patrunda in ceramica, distrugand-o. In cazul in care vasele tale pot fi spalate in masina, atunci mai ramane un singur lucru de care trebuie sa tii cont, sa alegi cel mai bun detergent, respectiv: Quantum Max Shine&Protect.

Share: