Ghidul paharelor tale: pahare potrivite in functie de bautura servita

Exista un mit: paharele cu picior se spala de mana. Foarte multi oameni cred ca masina de spalat vase le poate pata paharele sau chiar le poate sparge. Poate ca aceste lucruri se intamplau pe vremea cand masinile de spalat nu erau atat de performante ca acum. Si poate ca nu puteai impiedica patarea paharelor pe vremea cand produse precum Finish Quantum Power Gel nu existau. Astazi, insa, nu ar trebui sa-ti faci nicio grija.

Tine minte, insa, ca avand in vedere ca nu toate paharele sunt la fel, acestea nu pot fi spalate folosind acelasi program. Alegerea acestuia trebuie sa tina cont de diversitatea formelor, a dimensiunilor, a grosimii. De asemenea, trebuie sa tii cont de caracteristicile acestora si in ceea ce priveste locul si ordinea pe care o vei alege atunci cand le vei aseza in masina de spalat vase. Daca tii cont de sfaturile de mai sus, nu trebuie sa-ti faci griji ca paharele tale se vor sparge.

Ghidul nostru isi propune sa iti arate motivele pentru care exista asa de multe tipuri de pahare. Si, de asemenea, sa iti ofere mai multe sfaturi despre cum sa te asiguri ca paharele tale vor fi spalate eficient si sigur.

Paharele de vin

Exista doua tipuri de pahare de vin: cele pentru vinul rosu si cele pentru vinul alb. Paharele de vin rosu au cupa mai mare si mai rotunda si piciorul mai scurt. In contrast, paharele de vin alb sunt mai lungi si mai inguste. Aceste alegeri se bazeaza pe faptul ca vinul rosu are nevoie de mai mult spatiu pentru a circula si pentru a interactiona cu aerul, accentuand aromele. In ceea ce priveste vinul alb, acesta are nevoie de un pahar care sa previna oxidarea si care sa il ajute sa iti pastreze aromele puternice.

Ca in cazul tuturor paharelor, este important sa le sprijini pe cele de vin rosu de suportul de sus al masinii de spalat, departe de orice farfurie. In cazul celor de vin alb, este recomandat sa ajustezi spatiul pentru pahare, tocmai pentru ca acestea au nevoie de mai mult spatiu datorita  formei lungi. Aceasta ajustare a delimitatorilor este posibila in cazul tuturor masinilor de spalat vase moderne.

De asemenea, este important sa te asiguri ca paharele nu se ating unul de altul pentru ca ciocnirea acestora in timpul programului de spalare, le-ar putea sparge. Asa ca sfatul nostru este sa lasi ciocnitul paharelor pentru toasturi.

Paharele de Martini

Paharele de Martini au aparut la inceputul secolului XX, fiind rude cu paharele de cocktail. Acestea au fost construite pe modelul paharelor de vin pentru a controla oxidarea. Forma conica si profilul obtuz al cupei, oferta ginului contactul direct cu aerul, accentuand si descoperind toate aromele bauturii. O explicatie pentru aparitia paharelor de Martini este prohibitia. In aceea perioda bauturile alcoolice erau complet interzise si in cazul unei perchezitii, erau confiscate. In aceasta situatie trebuia facut un pahar al carui continut sa se poata bea doar dintr-o miscare a mainii.

Paharele de Martini si cele de cocktail trebuie spalate cu mare atentie, avand in vedere ca acestea au o cupa si mai mare decat cea a paharelor de vin. In cazul acestora, trebuie  neaparat sa creezi mai mult  spatiu in masina de spalat vase. Este important, de asemenea, sa te asiguri ca au destul spatiu pentru a nu se atinge intre ele sau cu alte farfurii. 

Paharele de coniac

Modelele paharelor de coniac au o suprafata mare a cupei, lasand alcoolul sa se evapore mult mai repede. Mai mult decat atat, folosind curbele vasului, aroma bauturii va cuprinde intregul pahar, iar atunci cand vei bea te va lovi savoarea puternica a coniacului.

Datorita modelului lor, paharele de coniac pot fi spalate precum cele de vin rosu. Nu este nevoie sa se ajusteze spatial din sertarul de sus al masinii de spalat vase. Insa, tine cont de faptul ca aceste pahare au centrul de greutate mai jos si pot aluneca cu usurinta. Prin urmare, fii sigur ca le oferi spatiu suficient pentru a nu se ciocni de alte pahare sau farfurii in timpul programului. 

Paharele de cristal

Paharele de cristal au fost facute initial pentru a inlocui continutul de calciu din paharele cu plumb. Astfel, a fost gasita o piesa ce dateaza din 1400 inainte de Hristos.  

Cand vine vorba despre paharele de cristal este bine sa citesti instructiunile pe care le-ai primit de la producatori inainte de a le spala. Diferiti producatori recomanda  diferite programe pe care sa le folosesti pentru masina ta de spalat vase.

Exista producatori care specifica faptul ca unele pahare sunt prea subtiri pentru a fi spalate in masina, iar altii specifica faptul ca ar trebui sa se foloseasca un program care tine temperatura sub 150 de grade. Este foarte important ca atunci cand speli paharele la masina sa nu uiti ca atat Dartington Crystal, cat si Villeroy & Boch, recomanda detergentii Finish.

Si acum ca ai cititul ghidul nostru si stii ce pahar sa folosesti pentru fiecare tip de bautura, este timpul sa-ti inviti prietenii si familia sa le testeze pe toate. Nu uita, insa, ca trebuie sa consumi continutul acestora in mod responsabil. Distractie placuta. Cheers!