Cum să pregătești un meniu de vară apetisant

Una dintre cele mai mari bucurii ale verii este faptul că putem servi salate proaspete și legume de vară odată cu răsăritul soarelui sau în serile relaxate. Fie că vă gândiți să fiți gazda unei cine în propria casă,  într-o seră , aer liber, sau chiar în grădină, există o multitudine de idei pentru a pregăti feluri delicioase de mâncare.

Vă prezentăm câteva sugestii pentru a aranja felurile servite, în așa fel încât aspectul să fie la înălțimea gustului.

În sezonul estival, serviți mâncare viu colorată. Prezentarea felului de mâncare începe de la alegerea rețetei, prin urmare alegeți mâncăruri din ingrediente de sezon, viu colorate, cu texturi ce trezesc interesul. Meniul de vară ar trebui să includă feluri care să combine nuanțe de roșu, galben și verde proaspat.

Citiți lista noastră pentru cumpărăturile de vară pentru a vedea care sunt legumele de sezon specifice perioadei.

Folosiți culori complementare. Fiecare culoare primară, roșu, galben și albastru, se potrivește de minune cu cele secundare produse din combinarea celorlate două. De exemplu:

  • Roșu este complementar cu amestecul dintre albastru și galben: verde.
  • Galben este complementar cu amestecul dintre roșu și albastru: mov.
  • Albastru este complementar cobinației dintre roșu și galben: portocaliu.

Cea mai ușoară combinație pe care o puteți folosi este între roșu și verde. Aceasta  poate fi ideală pentru a servi o roșie, mozzarella și salată de avocado sau poate căpșuni și kiwi alături de o garnitură de mentă pentru un desert revigorant.

Pentru galben și mov, încercați să utilizați brânză moale laolaltă cu smochine sau varză roșie împreună cu salată de porumb dulce. Ca alternativă, o metodă specială și delicioasă de a reuși această combinație de culoare este să îmbinați pâinea cu budincă din unt alături de gemul de zmeură sau coacăze negre.

Alegeți vesela potrivită. Doar farfuriile puternic ornate pot distrage privirea de la mâncare în sine, prin urmare folosiți o farfurie albă, simplă pentru a menține bucatele în centrul atenției.

Țineți minte, farfuria este spațiul dvs. creativ. Evitați să aranjați mâncarea în așa fel   încât această să depășească marginile farfuriei, având însă grijă ca prezentarea să nu conțină prea multe spații goale.

Combinați ingredientele. Puteți crea forme geometrice prin așezarea în straturi a alimentelor, unul peste altul – de exemplu, prin aranjarea feliilor de roșie într-un eventai curbat.

Oferiți ”statură” mâncării. Folosind o variație de înălțimi pe farfurie puteți obține o compoziție interesantă din punct de vedere vizual. Puteți realiza acest lucru prin aranjarea ingredientelor sau prin folosirea garniturii pe post de ornament. Astfel, adăugând o a 3-a dimensiune felurilor de mâncare, puteți revitaliza aspectul farfuriei. 

Prezentați alimentele în numere impare. Gruparea ingredientelor câte trei sau cinci  este mult mai plăcută vizual decât atunci când le grupăm în două sau în patru. Acesta este unul dintre cele mai simple și totuși cele mai eficiente trucuri în prezentarea mâncărurilor.

Folosiți linii paralele sau carouri. Utilizarea liniilor paralele atrage întotdeauna atenția construind un punct central, această tehnică fiind ideală în special atunci când folosim farfurii pătrate. Nervurile de pe tigaie oferă o modalitate facilă de a crea un astfel de efect, in timp ce carourile sunt adesea folosite pentru prezentarea felurilor de sushi și canapé.

Asezonați orice preparat. Poate fi vorba doar de adăugarea câtorva fire de pătrunjel mărunțit pe tocător, punerea mirodeniilor în salată, răzuirea ciocolații sau punerea unor fructe de pădure peste desert. Acetsa este un efort minim pentru un obținerea unui impact maxim.

Îndrăzniți să glazurați. Glazurarea este un procedeu perfect de a adăuga o notă estetică preparatelor dumneavoastră. Piureurile, sosuri gelatinoase, dressingurile sau ciocolata lichidă sunt produse excelente care pot fi folosite pentru aplicarea acestei metode. Modalitatea de glazurare poate să varieze de la aplicarea în zig-zag sau circular până la simpla picurare. Ce trebuie să rețineți este că cele mai potrivite pentru ornarea prin glazurare sunt sosurile ceva mai consistente care își păstrează forma odată aplicate pe farfurie. 

Urmăriți ghidul nostru video pentru a vă inspira în ornarea spectaculoasă a bucatelor dumneavoastră: