Planificarea unei petreceri. Cum să faci din seara ta un succes.

Chiar dacă vrei să planifici o întalnire intimă alături de cei mai apropiați prieteni sau oreuniune a întregii familii, cheia pentru a da o petrecere reușită stă întotdeauna în planificarea acesteia. Dacă te asiguri ca ești bine pregătită și organizată înainte de eveniment, poți face gătitul o experiență mai puțin stresantă, lăsând în timpul serii loc și pentru relaxare. Aceasta este o listă de lucruri simple pe care trebuie să le pui la punct pentru ca următorea ta petrecere să meargă brici. 

Cereri de regim special? Verifică dacă oaspeții tăi au anumite preferințe înainte să planifici meniul. În acest fel, poți evita panica inutilă de a trebui să gătești pe fugăun  meniu vegetarian (sau altceva care sa stârnească alergia cuiva). 

Citește ghidul nostru pentru a afla cele mai cerute meniuri, pentru a-ți planifica ușor propriul meniu. 

Alege o temă. Încearcă să găsești cel mai bun stil pentru a compune meniul. Servirea mai multor feluri complexe, din mai multe colțuri ale lumii, creează de cele mai multe ori confuzie pentru invitații care trebuie să le încerce. 

Nu complica lucrurile. Până la urma nu este bine să gătești trei feluri de mancare dacă nu poți să petreci timp alături de invitații tăi. Dacă gătești 3 feluri, concentrează-ți mare parte din energie pe felul principal și alege cele mai simple rețete pentru aperitiv și desert - o prezentare bună poate face din cele mai simple preparate experiențe culinare memorabile. Această abordare le va permite invitaților să se bucure nu doar de bucate delicioase ci și de prezența ta în discuțiile de la masă. 

Gătește de dinainte. Simplifică-ți existența pregătind câteva preparate în prealabil. Sosurile și deserturile reci pot fi gătite cu o zi înainte de cină, în timp ce legumele pot fi curățate, tăiate și păstrate peste noapte într-o caserolă învelită în hârtie de bucătărie. Ingredientele care au tendința de a se decolora pot fi stropite cu suc de lămâie și puse în apă rece pentru a fi păstrate proaspete. 

Planifică-ți activitățile și urmează indeaproape lista de priorități. Nu este nevoie să faci totul cu precizie militară, dar totul poate fi mai ușor dacă pui cap la cap un program. În acest fel, poți evita să devii agitată și astfel să uiți detalii importante. 

Fă o simulare alături de familie. Cu cât toți cei implicați știu mai bine ce au de făcut, cu atât vei fi mai încrezătoare în ziua evenimentului.. Acest lucru este cu atât mai benefic cu cât experimentezi pentru prima dată gătirea unor anumite feluri de mâncare.  Estemai bine ca familia ta să fie primele persoane care încearcă preparatele decât să riști în fața oaspețiilor prezenți la cină. 

Pentru a evita bătăile de cap, comandă ingredientele cu ceva timp înainte, cu atât mai mult dacă te bazezi pe producători locali. Nu ai vrea să te trezești fără cotlete de berbecuț în ziua cinei, atunci când treci pe la măcelărie.

Verifică fața de masă. Verifică dacă ai totul pregătit, vesela și felurile de mâncare pentru toți invitatii în avans și ai grija ca totul să fie fără pată și strălucitor înainte să pui masa. 

Evită surprizele în planificarea cinei festive urmârind lista noastră: