Descoperiți mâncăruri din întreaga lume

Unul dintre lucrurile care fac călătoritul foarte distractiv este posibilitatea să experimentezi bucătăriile locale. Fiecare țară are propriile delicatese de care îți vei aminti tot timpul. De altfel, este și singurul lucru pe care îl poți reproduce acasă. Însă, de cele mai multe ori, pentru asta ai nevoie de anumite vase speciale în care nu ești obișnuit să gătești și pe care nu ești obișnuit să le cureți.

Împreună ne vom uita la unele dintre cele mai interesante vase de mâncare din întreaga lume – pe unele, este posibil să le recunoști, pe altele poate deja le folosesti. Pentru fiecare dintre acestea, vă spunem de unde sunt, ce mâncăruri sunt servite din ele, precum și cum le poți curăța.  

Wok

Originar din China, wok-ul este deja foarte cunoscut întreaga lume și recunoscut datorită formei sale cu baza rotunjită. Wok-ul poate fi folosit în mai multe tehnici de gătit, dar este recunoscut pentru felul în care se amestecă și se prăjește mâncarea – datorită formei sale, amestecul mâncării este foarte ușor de făcut, iar prăjirea ei se va face uniform.

Wok-urile din fontă trebuie curățate cu o perie specială de bambus. Însă, majoritatea wok-urilor din afara Chinei sunt confecționate din oțel inoxidabil sau aluminiu, putând fi curățate în mașina de spălat vase, pe raftul inferior. Din cauza formei mari, trebuie să ai grijă ca wok-ul să nu blocheze căile de pulverizare a apei sau elicea de ventilare a mașinii de spălat vase.

Caserole

Caserola este folosită ca nume pentru mâncare, însă, în realitate, acesta este denumirea vasului. Vei fi surprins să afli că aceasta a fost descoperită relativ de curând, deși își are rădăcinile la sfârșitul secolului a6l XIX-lea, dar a început să devina populara începând cu secolul al XX-lea, mai ales în SUA. În producerea acesteia au fost introduse materiale precum metalul ușor sau sticla termică, ce a ușurat tipul de gătit folosind caserolele.

Datorită modului în care sunt folosite, caserolele se vor lupta cu îndepărtarea urmelor de mâncare coaptă. Însă, cu Finish Quantum Max 20 care oferă o curățare incredibilă și o strălucire uimitoare, precum și extra protecție pentru vasele și paharele tale, nu trebuie să-ti mai faci nicio grijă.  

Tajine

O altă mâncare care și-a luat numele de la vasul în care este servită. Un vas făcut în întregime din argilă naturală, compus din 2 părți: o bază joasă cu laturi mici și un capac sub formă de con care stă la baza întregii tehnici de gătit. Forma vasului este special creată pentru a menține lichidele evaporate. Deși, inițial au fost făcute pentru gătitul pe cărbune fierbinte, acestea pot fi folosite și pentru gătitul convențional în cuptor sau pe plită. Înainte să îl speli în mașină asigură-te că acest lucru este sigur citind instrucțiunile producătorului.

Caquelon

Deși nu foarte multă lume a auzit de acest vas, cei mai mulți dintre noi am auzit despre mâncarea care se prepară în el: fondue. Deși nu foarte popular în anii ’70, fondue începe să câstige astăzi foarte mult teren. Francezii și italienii se luptă pentru originea acestui preparat, însă Elveția este țara cea mai apropiată de el, fiind asociată cu mâncarea de lux de după ski.

Caquelon-ul este un vas din ceramică având o bază groasă pentru a putea rezista la temperaturi foarte ridicate, însă fără a arde brânza. După prepararea fondue-ului te vei lupta, cel mai probabil, cu un strat de brânză lipită de fundul vasului, așa că asigură-te că ai îndepărtat cât mai mult posibil înainte să-l pui în mașina de spălat vase.

Înainte să pui vasele în mașina de spălat asigură-te că pot fi spălate astfel, citind instrucțiunile producătorului. Însă orice ar fi, nu te opri din a experimenta bucătarii din întreaga lume. Cu ajutorul lui Finish nu trebuie să-ți mai faci griji pentru curățarea acestor vase exotice. Tot ce trebuie să faci este să le pui în mașina de spălat, să folosești Finish și să alegi programul corect. În rest, lasă totul în seama lui Finish.